Feeds:
Posts
Comments

Moved to a new BLOG!!

Hey guys…just to let you know that I’ve moved to a new blog hosted on my own server with a new domain.
All contents have been transferred there and will not be updating this blog anymore. Hope you can join me at my new crib!
Thanks for reading and visiting….see ya!

 

http://blog.nazaribrahim.com

 

p/s: for those who have linked to my blog, appreciate if you could update my link in your blog. THANKS!

Assalamualaikum… 🙂

Camner nak tulis…panjang sgt kang, korg malas baca. Pendek sgt…serupa xyah menaip. So aku buat apa yg boleh jer la..hehehe. Citer dia camni…alhamdulillah, 5 hari yg lepas…aku and family went for a family vacation in Bali, Indonesia.

Bandar Udara Ngurah Rai Bali
Bandar Udara Ngurah Rai Bali

Citer nyer biasa jer..nak panjang lebar pun kang letih korg membaca..haha. Overall it was a great experience for us as a family, and also for me as an individual. Actually the last time ktorg ke luar negara the whole family was way back in 1996. Now over 10 years..alhamdullillah me and my sister manage to sponsor our family for a nice vacation.

In Bali we spent a about 30% of our wake time at the villa..yup, villa tu memang best. Heheh…rasa nak rilek kat villa jer. Actually we reached our villa around 4pm, and stayed in je for the rest of the day. Ptg ada la keluar jap carik2 makanan. tu pun tapau bawak balik villa. ahahhaa…. Highly recomended to stay there…easy access to kedai makan, kedai 24 jam, boutiques and other shops along jalan yg sama. Could see my shots of the villa here -> VILLA JODIE SHOTS

Hard Rock Bali
Hard Rock Bali

The other 70% of our wake time cam biasa la..ktorg jadi tourist round2 Bali. 2nd day in Bali, ktorg jelajah Kuta it self..kitorg jalan kaki je area2 tu. Few stops here and there..actually hampir semua shop ktorg masuk..hahah window shopping jer pun..Some of it was Kuta Centro, Hard Rock Megastore, Mooks, RipCurl, Oakley, Dolce & Gabbana and many more la..ada gak singgah2 kedai2 kecik yg jual2 barangan local.

Selain Kuta, ktorg gak sempat ke Kintamani on the 3rd day..unfortunately, ktorg sempat je ke Kintamani. But unable to see anything due to rain. Sampai2 kat atas, it was cold..we decided to proceed down je since ktorg malas nak tunggu hujan berenti. Next stop Ubud…lepas lunch apa semua, ktorg singgah ke Art Market in Ubud. A lot of things sold there..local items, local crafts, souveniers, clothings and not to forget CHEAP!! CHEAP!! paintings..

Ubud Art Market

Ubud Art Market

I’m not an expert at paintings and art, tp compared to harga yg biasa aku tgk. Yg ni mmg la murah giler…so after grabbing few souveniers, few art paintings, ktorg langsung naik mobil and headed to see the ‘Kecak Dance’ show. After the show..we headed back to the villa. Heheh..tp sempat lagi singgah ke Cartoon Gallery which we accidentally stopped by. Purchased some stuff then balik…

4th day..cam biasa ktorg keluar dr villa around 11am. Daily routine, bukak mata around 8.30am, gi breakfast which was prepared at the dining table (view photo here). lepas bfast, rehat2 jap…then swimming..hihi, bukak baju terjun terus. Lepas tu dlm kol 10++ siap2 la nak keluar. 4th day hmm…

Relaxing @ Villa Jodie

Relaxing @ Villa Jodie

ktorg singgah jap ke Kuta, beli2 barang lagi..then proceeded tu Nusa Dua, konon nak main water sports.

Sampei2 xder mende pun..sbb dorg style main blah pagi…huhuh. Anyways, balik dr Nusa Dua..sepatutnya nak ke Tanah Lot nak tgk sunset…but another unfortunate event, ntah mende ntah driver ktorg tb2 wat LAHANAT lak..dia ckp dia ada hal kol 5pm so kene htr ktorg balik villa. Walhal ktorg dah book him for 10hrs on that day. Krung krang krung krang..talk..talk..tak..call..call..call…last2 ktorg balik villa jer. ampehs!! missed the sunset….haih…

Jimbaran Bay Seafood

Jimbaran Bay Seafood

But no worries…kt masih dlm mood bercuti, so lepak villa ptg tu pun cun. ahaha…dpt rilek2 dlm aircond, katil n tilam empuk..then mandi2 pool depan bilik..it turn out to be great. Around jam setengah delapan (7.30) ktorg dah arrange a pick up utk dinner kat Jimbaran. We spent a wonderfull family dinner kat Jimbaran Bay Seafood…makan sampei kenyang then balik villa tdo…hahaha.

Last day in Bali…5th day, mmg aku dah plan ambik flight around 3++pm supaya ktorg senang checkout and gi airport terus. X yah susah2 nak tunggu sampei malam…or nak bergegas ambik flight awal pagi. So sedang elok la…wake up, bfast..swimming lagi :p then pack2. kol 1pm checkout terus ke airport. Kat airport sempat lagi usha2 barang nak habiskn wang berjuta2 rupiah..b4 balik Msia.

Hopped on board our flight around 3.05pm and landed back in Malaysia some where around 6.30pm. Sampei2 rumah around 9pm..balik terus terbongkang semua…. -FIN-

More of our vacation pics can be seen in my FlICKR

And to view my shots of Villa Jodie please click HERE

Yup..satu lagi trip aku utk tahun nih. ke Cameron Highlands bersama rakan2. Not much of activity going on..what to expect from a one night trip right? Tp alhamdulillah everything went great. Perjalanan lancar, cuaca menyebelahi ktorg, BBQ + Food was great…overall it was a another relaxing and fun trip. Sorry, xbyk citer since pergi sabtu balik ahad…ngheheh.
Not forgetting my camera..again i brought my trusty Sony A100 with me. Took approximately 300 snaps, tp byk yg aku rasa xbest..ngeheh. Yg dah delete pun ada. So out of all of the shots taken. Ni jer la yg aku ada idea nak edit. Nak comment?? silakan….

~haih~ 7 keping jer huhuhuh…

Had the opportunity to went on a trip to Pulau Kapas, Terengganu last weekend.
Overall trip was fun, tiring and satisfying! Thanks to En. Rahmat for organizing the trip. Looking forward for future trips.
Pulau Kapas was a calm and peaceful place. Nice white sandy beaches, crystal clear green/blue waters.
Heheh..spent a lot of time snorkeling with the guys…end up aku menjadi semakin golap. hahaha…
Very budgeted trip. Spend RM300.00 for the whole trip including buying some keropok losong and titbits for my family. super!!

Here are some pics that I thought was the best for this trip taken with my Sony alpha a100

p/s: Open for any comment…thanks!

hehe…cuti sekolah menjelma lagi, and sepanjang seminggu itu la Usu Mat n Usu Rina took both Aliyah and Danish for a school break vacation here in KL. hahaha…they’ve both grown up..but still cute!

Aliyah smiling

Aliyah smiling

Candid shot

Candid shot

Danish nakal

Danish nakal

Ultraman Danish

Ultraman Danish

Heheh…y aku bercousin ngan ultraman?? hehe..sbb adik si Aliyah ni minat sgt (aku pun xsangka sampei camni sekali) kat character ultraman. Yg aku kagum, si Danish nih tau each and every one of the ultraman. hahaha…dia siap ajar aku lg yg mana satu Dyna, Cosmos, Max, Zophie, Tiga, Taro (dia sebut tawo), Ace, Jack…ada lagi kot, cuma tu jer yg aku afal. hahah..nak hafal nama dorg satu hal. Nak padankn ngan mana satu pun aku xcam. nampak semua ultraman sama jer…kecuali yg ada tanduk tu la. hehe..ni pic koleksi ultraman yg Danish beli dlm tempoh xsampei 7 hari. wahahaha…tu pun ada dlm kotak/bag lg tu. (xsebijik pun ultraman di bawak dr kuching. semua di beli di KL)

KL line up

KL line up

Danish and his collection

Danish and his collection

Hehehe…but for kids, imaginations are really true to them. Hahaha, seronok sakan si Aliyah and Danish dtg KL. Mana tak nya…mainan borong abis, Aliyah ngan set Barbie Dolls nyer..Danish lak ngan Ultraman nyer hahaha…kering la Usu Mat n Usu Rina. Hheheh..sekali sekala sikpa nak su?

Hehe bg Danish lak, kalo aku di tempatkn di tempat dia…mau tak seronok, mak n bapak dia belikn costume Ultraman utk dia..hahah. Ini bagaikn pengiktirafan la buat dia yg selama ni meminat ultraman..hahah secara automatik nyer dia pun ada ‘power’….nak tgk kehebatan Ultraman Danish?? hahaha…tgk videos kat bawah nih. (hahaa…aku tergelak sorg2 setiap kali tgk…)

yup…you read it right!! hehe..selalu org akan tulis ‘my baby’s 1st step’ but for me..its my father’s 1st step since his leg was amputated in August 2008.

Alhamdullillah…last saturday, me, mak n haezel together with bapak pergi sekitar Ampang utk mng’test’ artificial leg yg dah di tempah utk bapak. Actually bukan lama pun buat..upon agreement, lebih kurang 2weeks lepas tu dah siap. Yg memakan masanya…is mencarik ‘ongkos’ utk membuat kaki tu. heheh. anyways..bapak npk excited utk try it on and making his 1st step. hehehe…

Proses pemasangan pertama mengalami sedikit kesulitan di sebbkn saiz ‘cup’ utk kaki yg agak kurang selesa utk bapak…and one of the reason that ktorg di mintak dtg ke opis dorg adalah utk memudahkn customization di lakukan on the spot. dlm 30min tunggu dorg alter cup tu…kaki palsu bapak dpt di pasang and apa lagi, bapak disuruh utk membuat cubaan berjalan setelah di beri instruction oleh instructor kat tmpt tu. Overall, it was a successful session. Bapak dpt berjalan and nampak cam comfortable with it..tp cam biasa lah, all new things perlu masa utk getting use to.. so bapak akan menjalani few more session di tmpt tu b4 dibenarkn bawak balik kaki and practice di rumah.

The mechanisme…


Cq…Cq..Cq….calling any stations,
this is 9W2NZY standing by…

Nghehehe….alhamdulillah, setelah agak setahun berkenalan dgn radio amatur nih, dgn berkat dorongan n ‘racunan’ rakan2 aku akhirnya OFFICIALLY bergelar Pengendali Radio Amatur bermula tarikh ari ni iaitu 04.03.2009.

Walaupun dah hampir sebulan berlalu setelah mendapat result RAE sessi-2 2008, aku ttp cool wlpun member2 dah ramei gi register kat MCMC (hahaha..ayat nak tahan panas di dada) anyway..ari ni pagi2 lagi aku bangun utk ke shah alam. kebetulan ari ni mmg mtk cuti utk uruskn hal lain di PKNS shah alam, aku sekalikn la dgn menguruskn pendaftaran Apparatus Assignment (AA) di MCMC.

Pejabat MCMC Shah Alam

Pejabat MCMC Shah Alam

Heheh..thanks to abg Aziran (9W2AZX) dan jugak Nan (9W2BOH) yg sudi menemani aku pagi tu…hehe pagi xpagi la. Registration memakan masa xsampei 15min lah…amat mudah dan pantas sekiranya semua dokumen mencukupi. Layanan manis dan mesra akak yg keje kat MCMC tu pun cukup menyejukn kan hati…xgitu abg aziran?? ahahaha.

So now…alhamdulillah, callsign pilihan pertama pun dah dapat iaitu 9W2NZY (nine-whiskey-two-november-zulu-yankee)…kenapa aku memilih callsign tersebut? amat mudah jawaban nyer…hihi. sbb tu sbhgian dr nama aku. Aku yakin, most of pengendali radio amatur yg dah ada callsign..akan memilih satu callsign yg represent them. So for me, NZY di pilih (bajet nak ambik NZR – as in Nazar, tp dah ada org pakei..maybe one day bleh QSO ngan dia) so as an alternatif, NZY dipilih as in NaZarudY. (tp ramei yg assume nama aku Nazrey) hahaha. xper…mana yg salah diperbetulkn macam tu..

Ok, balik2 jer dr MCMC…aku telah membuat pancaran pertama secara sah di V44…hehe QSO ngan sapa lagi, 9W2BOH n 9W2AZX la…ampeh kene gelak ngan dorg nih. mentang2 aku org baru huhuh. Tp alhamdulillah…QSO punya QSO. sempat gak berQSO ngan rakan ham yg lain di jalur simplex. Untuk 1st day aku ari ni…aku cuma berQSO di simplex channel jer…xberani masuk repeater. heheh…antara lain yg aku sempat QSO ari ni.. 9W2LKB, 9W2WPG, 9W2OOB, 9W2LLH. alhamdulillah, untuk hari pertama walaupun xseberapa. InsyaAllah kalo di beri peluang and ada kelapangan kt akan singgah la di mana2 repeater yg bleh di capai..

So sekadar berkongsi la ngan sapa2 yg baca blog aku ni…ni few pic equipment radio amatur aku. Sekian…wassalam!