Feeds:
Posts
Comments

Archive for March, 2009

Aku sepupu Ultraman??

hehe…cuti sekolah menjelma lagi, and sepanjang seminggu itu la Usu Mat n Usu Rina took both Aliyah and Danish for a school break vacation here in KL. hahaha…they’ve both grown up..but still cute!

Aliyah smiling

Aliyah smiling

Candid shot

Candid shot

Danish nakal

Danish nakal

Ultraman Danish

Ultraman Danish

Heheh…y aku bercousin ngan ultraman?? hehe..sbb adik si Aliyah ni minat sgt (aku pun xsangka sampei camni sekali) kat character ultraman. Yg aku kagum, si Danish nih tau each and every one of the ultraman. hahaha…dia siap ajar aku lg yg mana satu Dyna, Cosmos, Max, Zophie, Tiga, Taro (dia sebut tawo), Ace, Jack…ada lagi kot, cuma tu jer yg aku afal. hahah..nak hafal nama dorg satu hal. Nak padankn ngan mana satu pun aku xcam. nampak semua ultraman sama jer…kecuali yg ada tanduk tu la. hehe..ni pic koleksi ultraman yg Danish beli dlm tempoh xsampei 7 hari. wahahaha…tu pun ada dlm kotak/bag lg tu. (xsebijik pun ultraman di bawak dr kuching. semua di beli di KL)

KL line up

KL line up

Danish and his collection

Danish and his collection

Hehehe…but for kids, imaginations are really true to them. Hahaha, seronok sakan si Aliyah and Danish dtg KL. Mana tak nya…mainan borong abis, Aliyah ngan set Barbie Dolls nyer..Danish lak ngan Ultraman nyer hahaha…kering la Usu Mat n Usu Rina. Hheheh..sekali sekala sikpa nak su?

Hehe bg Danish lak, kalo aku di tempatkn di tempat dia…mau tak seronok, mak n bapak dia belikn costume Ultraman utk dia..hahah. Ini bagaikn pengiktirafan la buat dia yg selama ni meminat ultraman..hahah secara automatik nyer dia pun ada ‘power’….nak tgk kehebatan Ultraman Danish?? hahaha…tgk videos kat bawah nih. (hahaa…aku tergelak sorg2 setiap kali tgk…)

Advertisements

Read Full Post »

yup…you read it right!! hehe..selalu org akan tulis ‘my baby’s 1st step’ but for me..its my father’s 1st step since his leg was amputated in August 2008.

Alhamdullillah…last saturday, me, mak n haezel together with bapak pergi sekitar Ampang utk mng’test’ artificial leg yg dah di tempah utk bapak. Actually bukan lama pun buat..upon agreement, lebih kurang 2weeks lepas tu dah siap. Yg memakan masanya…is mencarik ‘ongkos’ utk membuat kaki tu. heheh. anyways..bapak npk excited utk try it on and making his 1st step. hehehe…

Proses pemasangan pertama mengalami sedikit kesulitan di sebbkn saiz ‘cup’ utk kaki yg agak kurang selesa utk bapak…and one of the reason that ktorg di mintak dtg ke opis dorg adalah utk memudahkn customization di lakukan on the spot. dlm 30min tunggu dorg alter cup tu…kaki palsu bapak dpt di pasang and apa lagi, bapak disuruh utk membuat cubaan berjalan setelah di beri instruction oleh instructor kat tmpt tu. Overall, it was a successful session. Bapak dpt berjalan and nampak cam comfortable with it..tp cam biasa lah, all new things perlu masa utk getting use to.. so bapak akan menjalani few more session di tmpt tu b4 dibenarkn bawak balik kaki and practice di rumah.

The mechanisme…


Read Full Post »

Cq…Cq..Cq….calling any stations,
this is 9W2NZY standing by…

Nghehehe….alhamdulillah, setelah agak setahun berkenalan dgn radio amatur nih, dgn berkat dorongan n ‘racunan’ rakan2 aku akhirnya OFFICIALLY bergelar Pengendali Radio Amatur bermula tarikh ari ni iaitu 04.03.2009.

Walaupun dah hampir sebulan berlalu setelah mendapat result RAE sessi-2 2008, aku ttp cool wlpun member2 dah ramei gi register kat MCMC (hahaha..ayat nak tahan panas di dada) anyway..ari ni pagi2 lagi aku bangun utk ke shah alam. kebetulan ari ni mmg mtk cuti utk uruskn hal lain di PKNS shah alam, aku sekalikn la dgn menguruskn pendaftaran Apparatus Assignment (AA) di MCMC.

Pejabat MCMC Shah Alam

Pejabat MCMC Shah Alam

Heheh..thanks to abg Aziran (9W2AZX) dan jugak Nan (9W2BOH) yg sudi menemani aku pagi tu…hehe pagi xpagi la. Registration memakan masa xsampei 15min lah…amat mudah dan pantas sekiranya semua dokumen mencukupi. Layanan manis dan mesra akak yg keje kat MCMC tu pun cukup menyejukn kan hati…xgitu abg aziran?? ahahaha.

So now…alhamdulillah, callsign pilihan pertama pun dah dapat iaitu 9W2NZY (nine-whiskey-two-november-zulu-yankee)…kenapa aku memilih callsign tersebut? amat mudah jawaban nyer…hihi. sbb tu sbhgian dr nama aku. Aku yakin, most of pengendali radio amatur yg dah ada callsign..akan memilih satu callsign yg represent them. So for me, NZY di pilih (bajet nak ambik NZR – as in Nazar, tp dah ada org pakei..maybe one day bleh QSO ngan dia) so as an alternatif, NZY dipilih as in NaZarudY. (tp ramei yg assume nama aku Nazrey) hahaha. xper…mana yg salah diperbetulkn macam tu..

Ok, balik2 jer dr MCMC…aku telah membuat pancaran pertama secara sah di V44…hehe QSO ngan sapa lagi, 9W2BOH n 9W2AZX la…ampeh kene gelak ngan dorg nih. mentang2 aku org baru huhuh. Tp alhamdulillah…QSO punya QSO. sempat gak berQSO ngan rakan ham yg lain di jalur simplex. Untuk 1st day aku ari ni…aku cuma berQSO di simplex channel jer…xberani masuk repeater. heheh…antara lain yg aku sempat QSO ari ni.. 9W2LKB, 9W2WPG, 9W2OOB, 9W2LLH. alhamdulillah, untuk hari pertama walaupun xseberapa. InsyaAllah kalo di beri peluang and ada kelapangan kt akan singgah la di mana2 repeater yg bleh di capai..

So sekadar berkongsi la ngan sapa2 yg baca blog aku ni…ni few pic equipment radio amatur aku. Sekian…wassalam!

Read Full Post »