Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘mcmc’

Cq…Cq..Cq….calling any stations,
this is 9W2NZY standing by…

Nghehehe….alhamdulillah, setelah agak setahun berkenalan dgn radio amatur nih, dgn berkat dorongan n ‘racunan’ rakan2 aku akhirnya OFFICIALLY bergelar Pengendali Radio Amatur bermula tarikh ari ni iaitu 04.03.2009.

Walaupun dah hampir sebulan berlalu setelah mendapat result RAE sessi-2 2008, aku ttp cool wlpun member2 dah ramei gi register kat MCMC (hahaha..ayat nak tahan panas di dada) anyway..ari ni pagi2 lagi aku bangun utk ke shah alam. kebetulan ari ni mmg mtk cuti utk uruskn hal lain di PKNS shah alam, aku sekalikn la dgn menguruskn pendaftaran Apparatus Assignment (AA) di MCMC.

Pejabat MCMC Shah Alam

Pejabat MCMC Shah Alam

Heheh..thanks to abg Aziran (9W2AZX) dan jugak Nan (9W2BOH) yg sudi menemani aku pagi tu…hehe pagi xpagi la. Registration memakan masa xsampei 15min lah…amat mudah dan pantas sekiranya semua dokumen mencukupi. Layanan manis dan mesra akak yg keje kat MCMC tu pun cukup menyejukn kan hati…xgitu abg aziran?? ahahaha.

So now…alhamdulillah, callsign pilihan pertama pun dah dapat iaitu 9W2NZY (nine-whiskey-two-november-zulu-yankee)…kenapa aku memilih callsign tersebut? amat mudah jawaban nyer…hihi. sbb tu sbhgian dr nama aku. Aku yakin, most of pengendali radio amatur yg dah ada callsign..akan memilih satu callsign yg represent them. So for me, NZY di pilih (bajet nak ambik NZR – as in Nazar, tp dah ada org pakei..maybe one day bleh QSO ngan dia) so as an alternatif, NZY dipilih as in NaZarudY. (tp ramei yg assume nama aku Nazrey) hahaha. xper…mana yg salah diperbetulkn macam tu..

Ok, balik2 jer dr MCMC…aku telah membuat pancaran pertama secara sah di V44…hehe QSO ngan sapa lagi, 9W2BOH n 9W2AZX la…ampeh kene gelak ngan dorg nih. mentang2 aku org baru huhuh. Tp alhamdulillah…QSO punya QSO. sempat gak berQSO ngan rakan ham yg lain di jalur simplex. Untuk 1st day aku ari ni…aku cuma berQSO di simplex channel jer…xberani masuk repeater. heheh…antara lain yg aku sempat QSO ari ni.. 9W2LKB, 9W2WPG, 9W2OOB, 9W2LLH. alhamdulillah, untuk hari pertama walaupun xseberapa. InsyaAllah kalo di beri peluang and ada kelapangan kt akan singgah la di mana2 repeater yg bleh di capai..

So sekadar berkongsi la ngan sapa2 yg baca blog aku ni…ni few pic equipment radio amatur aku. Sekian…wassalam!

Read Full Post »